I. Legea nr. 172/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 16/2017 privind detasarea salariatilor in cadrul prestării de servicii transnationale

 

Actul normativ aduce importante reglementari in ceea ce priveste obligatiile angajatorilor ce detaseaza angati in tarile Uniunii Europene, termenul utilizat fiind acela de detasare transnationala.

 

Scopul legii este acela de a asigura un nivel adecvat de protectie a salariatilor detasati in cadrul prestarii de servicii transnationale, in special asigurarea respectarii aplicarii clauzelor si conditiilor de incadrare in munca si protectia sanatatii si securitatii in munca a salariatilor, prevazute de legislatia nationala.

 

Este detaliata notiunea de „salariat detasat de pe teritoriul Romaniei” – salariatul unui angajator stabilit pe teritoriul Romaniei care, pe o perioada limitata de timp, dar nu mai mult de 24 luni, conform art. 12 din Regulamentul (CE) nr. 883/2004 din 29 aprilie 2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociala, desfasoara munca pe teritoriul unui stat membru, altul decat cel in care isi are sediul angajatorul, sau pe teritoriul Confederatiei Elvetiene, pe perioada executarii contractului incheiat cu angajatorul de catre celalalt stat membru.

 

Legea aduce reguli noi in ceea ce priveste salarizarea acestor angajati care sunt indreptatiti la sporuri, indeminizatii sau bonusuri suplimentare fata de salariul minim. Acestia vor beneficia de indemnizatia specifica detasarii transfrontaliere, menita sa asigure protectia sociala a salariatilor acordata in vederea compensarii inconvenientelor cauzate de detasare, care constau in indepartarea salariatului de mediul sau obisnuit. De asemenea, vor beneficia de remuneratia aplicabila pe teritoriul statului pe teritoriul caruia este detasat, reglementata spre exemplu prin contractele colective de munca, prin acte administrative sau prin dispozitii legale ale respectivului stat membru.

 

Legea nr. 172/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial cu numarul 736/13.08.2020 si a intrat in vigoare la data de 16.08.2020.

 

II. Hotararea Guvernului nr. 668/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 16 august 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acesteia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID-19

 

Se prelungeste starea de alerta, instituita pe teritoriul Romaniei, cu inca 30 de zile, incepand cu data de 16 august 2020.

 

Restrictiile impuse anterior atat persoanelor fizice cat si celor juridice se mentin, iar actul normativ include 3 anexe ce contin in detaliu, masurile de prevenire si de control al infectiilor cu coronavirusul SARS – CoV-2, conditiile concrete de aplicare si destinatarii acestor masuri, precum si institutiile si autoritatile publice carepun in aplicare sau urmaresc respectarea aplicarii masurilor pe durata starii de alerta.

 

Regimul sanctionator pentru nerespectarea acestor masuri este cel stabilit la art. 64-70 din Legea nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei COVID -19, cu modificarile ulterioare.

 

HG nr. 668/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 742/14.08.2020, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!