Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii „IMM Leasing de echipamente si utilaje”

 

Potrivit notei de fundamentare, 99,7% din companiile in Romania sunt intreprinderi mici si mijlocii care contribuie cu aproximativ 60% din produsul intern brut si angajeaza 60% din forta de munca. In contextul actual caracterizat de restrangerea unor drepturi si libertati fundamentale, pe parcursul starii de urgenta, printre care se numara si dreptul la libertate economica, se impune sprijinirea sectorului IMM.

 

Astfel, s-a identificat solutia implementarii unui program similar celui de finantare IMM Invest, prin care statul sa faciliteze accesul intreprinderilor la utilaje si la alte active de care aceste intreprinderi au nevoie in activitatea lor, prin incheierea de contracte de leasing cu institutii financiare nebancare (IFN).

 

Aceste contracte de leasing urmeaza a fi garantate de catre stat, in cadrul programului „IMM Leasing de echipamente si utilaje”, menit sa ajute economia in perioada critica actuala.

 

Programul este conceput ca si o schema multianuala, de care pot beneficia operatorii economici: societati comerciale, societati cooperatiste, societati agricole, cooperativele agricole de productie, persoanele fizice autorizate, intreprinderile individuale, asociatiile sau fundatiile nonprofit care desfasoara activitati economice si care indeplinesc conditiile de incadrare in categoria intreprinderilor mici si mijlocii, reglementate de Legea nr. 346/2004.

 

Plafoanele de garantare acordate de stat vor fi de cel mult 5 milioane lei pe beneficiar si vor viza accesarea in sistem de leasing financiar a activelor noi sau second hand, necesare desfasurarii activitatii, dupa cum urmeaza:

  • garantii de maxim 80% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si alte cheltuieli aferente finantarii garantate, pentru achizitia de echipamente IT si tehnologia informatiei in cadrul unei operatiuni de leasing financiar;
  • garantii de maxim 60% din valoarea finantarii, exclusiv dobanzile, comisioanele si alte cheltuieli aferente finantarii garantate, pentru achizitia de utilaje echipamente tehnologice, autovehicule pentru transport marfuri si persoane utilizate in scop comercial in cadrul unei operatiuni de leasing financiar.

 

Programul, insa, nu se adreseaza agentilor economici din urmatoarele sectoare de activitate considerate neeligibile: intemedieri financiare si asigurari, tranzactii imobiliare, activitati de noroc si pariuri, productie sau comercializare de armament, munitii, explozibili, tutun, alcool cu exceptia vinului si berii, substante aflate sub control national, plante, substante si preparate stupefiante si psihotrope, activitati de inchiriere si leasing, activitati de investigare si protectie.

 

OUG nr. 118/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 655/24.07.2020, aplicabila incepand cu data de 04.08.2020, iar in termen de 30 de zile de la publicarea sa urmeaza adoptarea normelor metodologice.

 

II. Hotararea Guvernului nr. 588/2020 pentru modificarea si completarea anexelor nr. 2 si 3 la Hotararea Guvernului nr. 553/2020 privind prelungirea starii de alerta pe teritoriul Romaniei incepand cu data de 17 iulie 2020, precum si stabilirea masurilor care se aplica pe durata acestuia pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de COVID – 19

 

Starea de urgenta a fost prelungita, cu 30 de zile, incepand cu data de 17 iulie 2020, prin HG nr. 553/2020.

 

Modificarile aduse actului normativ mai sus mentionat, prin HG nr. 588/2020, vizeaza in principal urmatoarele aspecte:

  • purtarea mastii faciale de protectie, inclusiv in spatiile publice in anumite orare ale zilei: Spatiile si intervalele orare urmeaza a fi stabilite de catre comitetele judetene pentru situatii de urgenta, la propunerea directiilor de sanatate publica judetene, respectiv a municipiului Bucuresti;
  • obligativitatea de catre agentii economici care isi desfasoara activitatea in spatiile deschise, cum ar fi terasele, cluburile si altele asemenea, de a respecta orarul de lucru cu publicul si restrictiile impuse prin hotararea Comitetului National pentru Situatii de Urgenta;
  • obligativitatea de catre agentii economici care desfasoara activitati de jocuri de noroc de a respecta orarul de lucru cu publicul si restictiile stabilite prin hotarare a  Comitetului National pentru Situatii de Urgenta.

 

Hotarea Guvernului nr. 588/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 688/31.07.2020, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!