In cadrul sedintei Camerei Deputatilor din data de 03.03.2021 a fost respins proiectul (nr. 164/2018) de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing precum si pentru completarea art. 120 din Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului.

 

Acest proiect de lege prevedea eliminarea caracterului de titlu executoriu recunoscut contractelor de credit incheiate cu consumatorii. Precizam ca in notiunea de consumator este cuprinsa categoria de persoane fizice care actioneaza in scopuri din afara activitatii comerciale, industriale sau de productie, artizanale ori liberale, asa cum este prevazut de Directiva Comunitatii Europene nr. 93/13 si art. 2 din Legea nr. 193/2000.

 

Propunerea legislativa a fost adoptata, initial, in cursul anului 2018, insa Curtea Constitutionala a acceptat obiectiunile de neconstitutionalitate si a declarat legea, in ansamblul sau, ca fiind neconstitutionala prin Decizia nr. 141/13.03.2019 pronuntata in dosarul nr. 2316A/2018. Pentru acest motiv, proiectul s-a intors spre dezbatere in Parlament, fiind respins definitiv prin votul Camerei Deputatilor.

 

Mentionam ca, in opinia noastra, eliminarea caracterului de titlu executoriu recunoscut contractelor de leasing si de credit nu este benefica nici chiar consumatorilor, categorie vizata ca fiind protejata prin aceasta masura. Opinia noastra este raportata la faptul ca, pentru a obtine un titlu executoriu impotriva clientilor ce inregistreaza intarzieri la plata ratelor, societatile de credit si de leasing sunt nevoite sa demareze litigii care cresc foarte mult costurile litigoase si ingreuneaza activitatea instantelor judecatoresti.

 

De asemenea, precizam ca, desi proiectul mai sus mentionat a fost respins, un alt proiect de lege ce vizeaza numai contractele de leasing a fost deja adoptat de catre Parlament. Este vorba despre Proiectul (nr. 465/2019) de lege pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing ce prevede aceeasi masura a excluderii contractelor de leasing din sfera titlurilor executorii, ce a fost transmis spre promulgare, la data de 02.11.2020, catre Presedintele Romaniei. La data de 05.11.2020 a fost depusa sesizarea de neconstitutionalitate a deputatilor apartinand Grupului parlamentar al Partidului National Liberal (dosarul nr. 1927A/2020), ce urmeaza a fi solutionata de catre Curtea Constitutionala a Romaniei.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!