Sistemul economic-financiar se află într-o continuă provocare încă de la nivelul anului 2020, prezentând afecțiuni în urma numeroșilor factori externi, neprevăzuți și dificil de gestionat, enumerând stările pandemice, efectele generate de războiul Ucraina-Rusia, dar și diverse fenomene naturale care au impactat substanțial dezvoltarea economico-financiară.

În data de 29.01.2024, în Monitorul Oficial nr. 84 a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 4/25.01.2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 și ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

Pe larg, scopul acesui recent act normativ este acela de a oferi protecție financiară producătorilor agricoli autohtoni, având în vedere că la nivelul anului 2023 a fost înregistrat fenomenul de secetă patologică care a condus la diminuarea considerabilă producțiilor de culturi cu valori cuprinse între 35% și 70%. Mai mult decât atât, aceste fenomene de ordin meteorologic au fost completate de criza geopolitică provocată de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, care a avut un impact deosebit de grav asupra sectoarelor agriculturii, prelucrării alimentelor, pescuitului și acvaculturii în statele membre ale Uniunii Europene.

Prin urmare, începând din luna ianuarie 2024, producătorii agricoli pot beneficia de suspendarea la plată a ratelor, dacă au încheiat un contract pentru obținerea unui credit utilizat pentru activități din agricultură și industrie alimentară, care nu a ajuns la maturitate și pentru care creditorul nu a declarat scadența anticipată, anterior intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență. 

Trebuie să avem în vedere, totuși, un lucru extrem de important și anume că, de aceste facilități, pot beneficia doar producătorii care demonstrează că activitatea lor și producția au fost vădit afectate de fenomenele constatate. 

Debitorii care se află în condițiile anterior menționate pot beneficia de suspendarea rambursării ratelor, dobânzilor și comisioanelor, doar dacă trimit creditorilor o solicitare în acest sens, în format letric sau prin poșta electronică, în termen de maximum 60 de zile lucrătoare de la data de 29.01.2024, a intrării în vigoare a OUG nr. 4/2024.

Perioada de suspendare, de care debitorii din sectorul agricol pot beneficia, va fi de minim o lună şi maxim până la data de 31 decembrie 2024. 

Cererile de suspendare sunt analizate de către creditori, putând fi admise sau respinse în funcție de situația fiecărui contract de credit/leasing. Cu excepția primelor de asigurare, se pot suspenda ratele, dobânzile și comisioanele, urmând ca acestea să se capitalizeze după finalizarea perioadei de suspendare și să se eșaloneze prin prelungirea perioadei contractuale.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!