I. O.U.G. nr. 191/2020 pentru prelungirea termenelor privind depunerea unor documente în sarcina asociaţiilor şi fundaţiilor, precum şi persoanelor juridice înregistrate în registrul comerţului

Actul normativ stabileşte prelungire, pâna la expirarea unui termen de 90 de zile de la data încetării stării de urgenţă, următoarele termene:

  • Termenul în care se poate depune declaraţia privind beneficiarul real de către asociaţii şi fundaţii;
  • Termenul în care asociaţiile şi fundaţiile au obligaţia de completare a actelor lor constitutive, pentru dobândirea personalităţii juridice;
  • Termenul de depunere a declaraţiilor privind beneficiarul real, de către societăţile ce au obligaţia depunerii, cu precizarea că aceste declaraţii vor putea fi date ca şi înscris sub semnătură privată sau în formă electronică şi vor putea di transmise la oficiul registrului comerţului prin mijloace electronice, cu semnătură electronică, sau prin servicii de poştă ori curier. De asemenea, asemenea declaraţii vor putea fi date personal în faţa reprezentantului registrului comerţului, vor putea fi atestate de avocat sau certificate de notarul public.

 

O.U.G. nr. 191/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1013/30.10.2020, cu intrare în vigoare de la publicare.

 

II. Legea nr. 220/2020 pentru aprobarea O.U.G. nr 130/2020 privind unele măsuri pentru acordarea de sprijin financiar din fonduri externe nerambursabile, aferente Programului operaţional Competitivitate 2014 – 2020, în contextul crizei provocate de Covid-19, precum şi alte măsuri în domeniul fondurilor europene

Actul normativ aduce importante modificări ale măsurile de finanţare acordate IMM-urilor, fiind extinse domeniile şi activităţile eligibile, precum şi ajustate condiţiile de înscriere pentru granturile acordate pentru capitalul de lucru şi pentru investiţii.

Evidenţiem în continuare cele mai importante modificări:

  • Este extinsă lista beneficiarilor microgranturilor de 2.000 euro, în această categorie intrând profesioniştii ce desfăşoară anumite activităti, reglementate limitativ printr-o listă inclusă în actul normativ;
  • Este extinsă lista domeniilor în care pot fi solicitate granturile pentru capital de lucru, de până la 150.000 euro. În aceste domenii sunt incluse acum şi viticultura, distribuţia de bunuri, ONG-urile cu activitate economică în domeniul sportului şi al culturii, precum şi ONG-urile de utilitate publică ce desfăşoară activitate în domeniul social.
  • Este extinsă lista activităţilor ce pot fi desfăşurate de solicitanţii granturilor de până la 150.000 euro pentru capitalul lucru. Sunt incluse, spre exemplu, activităţile juridice şi de contabilitate, lucrările de construcţii şi a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, anumite activităti de comerţ cu ridicata şi de comerţ cu amănuntul, activităţile veterinare, activităţile saloanelor de înfrumuseţare şi firmelor de pompe funebre.
  • Anumiţi solicitanţi sunt scutiţi de obligaţia prezentării certificatelor de situaţii de urgenţă, respectiv cei care nu se calificau pentru obţinerea respectivelor certificate, în funcţie de specificul lor, de legislaţia specifică;
  • S-a extins lista domeniilor eligibile pentru granturile de investiţii, intrând în această listă spre exemplu domeniul viticulturii, al serviciilor de organizare de târguri, evenimente şi expoziţii, ONG-urilor cu activitate în domeniul cultural şi ONG-urilor de utilitate publică din domeniul social, precum şi activităţile de contabilitate şi audit financiar.
  • Se schimbă configuraţia criteriilor de selecţie la finanţare a proiectelor de investiţii. Pe lângă domeniul de activitate, vor fi analizate resursele umane existente la momentul înscrierii, previzionare economică – financiară ca urmare a implementării proiectului, la finalul celui de –al doilea exerciţiu financiar complet, după implementarea investiţiei, capacitatea economico-financiară a solicitantului în exerciţiului financiar anterior depunerii cererii de finanţare şi contribuţia la îndeplinirea obiectivelor secundare.

 

Legea nr. 220/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1011/30.10.2020, cu intrare în vigoare de la publicare.

 

III. Legea nr. 223/2020 pentru simplificarea şi debirocratizarea transferului de părţi sociale şi a vărsării capitalului social prin modificarea Legii societăţilor nr. 31/1990

Actul normativ aduce importante modificări în ceea ce priveşte funcţionarea societăţilor, unele formalităţi la Registrul Comerţului fiind astfel simplicate:

  • Capitalul social al unei societăţi cu răspundere limitată se divide în părţi sociale egale, eliminându-se valoarea minimă a părţii sociale, de 10 lei;
  • Se prevede obligativitatea depunerii la Registrul Comerţului a documentului care atestă dreptul de folosinţă a spaţiului cu destinaţie de sediu social. După înregistrarea în Registrul Comerţului acest document se transmite organului fiscal din cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, în a cărei circumscripţie se situează imobilul cu destinaţie de sediu social. Se elimină astfel înregistrarea, prealabilă a acestui document, la ANAF.
  • Se prevede dreptul creditorilor sociali şi a oricăror alte persoane prejudiciate prin hotărârile asociaţilor privitoare la modificarea actului constitutiv de a formula opoziţie, prin care să solicite instanţei judecătoreştiobligarea societătii şi a asociaţilor la prejudiciului cauzat.

 

Sunt abrobate prevederile referitoare la opoziţia la transferul părţilor sociale, simplificându-se foarte mult procedura aplicabilă, după cum urmează:

  • Nu va mai trebui depusă, în prima etapă, hotărârea de aprobare a transferului de părţi sociale, spre publicare, astfel încâ abea după expirarea termenului de opoziţie să se poată trece la a doua etapă;
  • Hotărârea de aprobare a transferului de părţi sociale nu va mai fi transmisă de către registrul comerţului, fiscului;
  • Nu mai trebuie depus, la registrul comerţului, actul de transmitere a părţilor sociale.

Ca urmare a modificărilor aduse de Legea nr. 223/2020, se va proceda la republicarea Legii nr. 31/1990, dându-se textelor o nouă numerotare.

Legea nr. 223/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1018/02.11.2020, fiind rectificat ulterior, pentru o mică eroare publicată în Monitorul Oficial nr. 1028/04.11.2020. Actul normativ intră în vigoare de la publicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!