I. Ordinul nr. 1437/2019 privind modificarea Ordinului Presedintelui Agentiei Nationale de Administrare Fiscala nr. 49/2019 pentru aprobarea modelului, continutului, modalitatii de depunere si de gestionare a formularului „Declaratie unica privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice”

Ordinul nr. 1437/2019 aduce urmatoarele modificari Declaratiei unice privind impozitul pe venit si contributiile sociale datorate de persoanele fizice:

  • La anexa nr. 1 se adauga posibilitatea de a opta pentru plata CASS, persoanelor care nu realizeaza venituri sau realizeaza venituri exceptate de la obligativitatea platii acestor contributii;
  • La anexa nr. 2, ce cuprinde instructiuni de completare a acestei declaratii, sunt aduse lamuriri persoanelor care opteaza pentru plata CASS, in ceea ce priveste completarea datelor privind contributia de asigurari sociale de sanatate, estimata.

Ordinul ANAF nr. 1437/2019 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 452/05.06.2019, cu intrare in vigoare de la publicare.

II. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 38/2019 privind modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/2013 pentru aprobarea Programului national de dezvoltare locala si pentru modificarea si completarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat

O.U.G. nr. 38/2019 prezinta un deosebit interes administratorilor de pensii private, deoarece Guvernul Romaniei a renuntat la impunerea obligatiei majorarii capitalului social al administratorilor fondurilor respective, la un nivel considerat exagerat de catre acestia.

Astfel, s-a prevazut ca valoarea capitalului social minim necesar la data de 31 decembrie a anului in curs pentru administrarea unui fond de pensii privat sa fie de 8% din baza de calcul, cuantificata conform urmatoarei formule:

Baza de calcul = contributii virate in anul calendaristic precedent * (1-Y), unde Y = ponderea investitiilor in infrastructura, respectiv prin parteneriat public – privat, fonduri de investitii specializate in infrastructura, in total active la sfarsitul anului precedent.

De asemenea, s-a reinstituit obligatia ca, la data constituirii, capitalul social minim pentru administrarea unui fond de pensii sa fie echivalentul in lei, la cursul de schimb al BNR din data constituirii, a sumei de 4 milioane de euro.

Prevederile acestui act normativ au fost salutate, ca urmand sa aduca stabilitate in administrarea Pilonului II de pensii. In momentul de fata, exista sapte administratori de fonduri de pensii private. Acestia sunt Aegon, Allianz-Tiriac, BCR, BRD, Generali, Metropolitan Life si NN. Sistemul de pensii din România are trei piloni: pensiile publice (Pilonul I), pensiile private (Pilonul II) si pensiile suplimentare (Pilonul III), iar numarul contribuabililor la aceste fonduri este semnificativ.

O.U.G. nr. 38/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 434/31.05.2019, cu intrare in vigoare imediata.

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!