Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 153/2020 pentru instituirea unor masuri fiscale de stimulare a mentinerii/cresterii capitalurilor proprii, precum si pentru completarea unor acte normative:

 

Potrivit notei de fundamentare, masurile fiscale au fost adoptate pentru a stimula asigurarea de resurse financiare suplimentare contribuabililor platitori de impozit pe profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor sau impozit specific unor activitati, prin reducerea sarcinii fiscale.

 

De masurile fiscale vor beneficia contribuabilii platitori de impozit pe profit, indiferent de sistemul de declarare si plata prevazut de art. 41 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, contribuabilii platitori de impozit pe veniturile microintreprinderilor, precum si contribuabilii care intra sub incidenta prevederilor Legii nr. 170/2016 privind impozitul specific unor activitati (ex persoanele juridice ce desfasoara activitati de tipul restaurantelor, hotelurilor, etc).

 

Reducerile impozitului pe profitul anual, a impozitului pe veniturile microintreprinderilor si a impozitului specific unor activitati se vor acorda astfel:

a) 2% in cazul in care capitalul propriu contabil, prezentat in situatiile financiare anuale, este pozitiv. Pentru contribuabilii care, potrivit dispozitiilor legale, au obligatia constituirii capitalului social, capitalul propriu contabil trebuie sa indeplineasca concomitent si conditia de a fi la nivelul unei valori cel putin egale cu jumatate din capitalul social subscris;

b) Daca contribuabilii inregistreaza o crestere anuala a capitalului propriu ajustat a anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul precedent si indeplinesc concomitent si conditia prevazuta la lit a) de mai sus, reducerile vor fi procentuale, incepand cu 5% pentru un interval de crestere anuala a capitalului propriu ajustat de pana la 5%, respectiv pana la 10% pentru un interval de crestere anuala a capitalului propriu ajustat de peste 25%;

c) Incepand cu anul 2022, se vor acorda reduceri de 3% daca firma va inregistra o crestere de 5% a capitalului propriu ajustat al anului pentru care datoreaza impozitul fata de capitalul propriu ajustat inregistrat in anul 2020. Aceeasi reducere de 3% se va acorda daca ulterior, in anul 2023, se va inregistra o crestere de 10%, in anul 2024 o crestere de 15%, iar in anul 2025 o crestere de 20%.

 

In functie de cresterea capitalului propriu inregistrata, o firma va putea beneficia de mai multe reduceri, situatie in care se vor cumula procentele reducerilor de care beneficiaza respectiva firma si se vor aplica impozitului datorat.

 

Procentul reducerilor se va aplica diferentiat, in functie de tipul de platitor, respectiv de impozit de profit, impozit pe veniturile microintreprinderilor sau impozit specific, dupa cum urmeaza:

  • in cazul platitorilor de impozit pe profit, procentul din reducerea acordata de stat se va aplica la impozitul anual al anului in care sunt indeplinite conditiile pentru acordarea reducerii;
  • In cazul microintreprinderilor, procentul de reducere se va aplica la impozitul datorat pe intreg anul fiscal, scazand astfel impozitul aferent ultimului trimestru;
  • In cazul platitorilor de impozit specific, procentul de reducere se va aplica la impozitul datorat pe intreg anul fiscal, iar valoarea reducerii va scadea impozitul aferent semestrului al II-lea.

 

Masurile fiscale implementate de acest act normativ vor intra in vigoare incepand cu data de 1 ianuarie 2021 si se vor aplica pentru perioada 2021-2025.

 

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 153/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 817/04.09.2020.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!