Parlamentul Romaniei a adoptat Legea nr. 83/2021 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing.

Proiectul de lege, ce a suscitat foarte multe dezbateri intre practicienii dreptului, cu privire la modificarea substantiala a reglementarii operatiunilor de leasing, a fost adoptat de Parlamentul Romaniei, dupa aproximativ trei ani de la depunerea sa.

Astfel, a fost adoptata Legea nr. 83/2021, principalele modificari legislative fiind urmatoarele:

  1. Este eliminat caracterul de titlu executoriu, recunoscut contractului de leasing, insa numai atunci cand locatarul/utilizatorul este consumator. Actul normativ include si definitia notiunii de consumator, astfel cum aceasta se regaseste si in alte acte normative, dintre care mentionam, cu titlu exemplificativ Legea nr. 193/2000 privind clauzele abuzive din contractele incheiate intre profesionisti si consumatori si Legea nr. 296/2004 privind Codul consumului.

 

Astfel, „prin consumator se intelege orice persoana fizica sau grup de persoane fizice care are calitatea de utilizator/locatar intr-un contract de leasing, si care actioneaza in scopuri in afara activitatii sale comerciale. Calitatea de consumator care actioneaza in scopuri personale sau familiale se prezuma si se analizeaza in raport cu contractul care intra sub incidenta prezentei ordonante, si nu cu intreaga activitate a debitorului” (art. 8 alin. 3 din O.G. nr. 51/1997 privind operatiunile de leasing si societatile de leasing, astfel cum a fost modificata prin Legea nr. 83/2021).

 

  1. Se modifica conditiile in care contractul de leasing incheiat cu un consumator poate fi reziliat, dupa cum urmeaza:
  • In situatia in care locatarul/utilizatorul ce se incadreaza in categoria consumatorilor, astfel cum a fost mai sus definita, nu va achita ratele de leasing pentru o perioada de 3 luni consecutive, calculate de la scadenta prevazuta in contract, atunci locatorul / finantatorul va avea dreptul de a rezilia contractul de leasing;
  • Precizam ca, pana la modificarea astfel intervenita, termenul in care locatorul/finantatorul putea rezilia contractul de leasing, din culpa locatarului/ utilizatorului era de doua luni consecutive de intarziere la plata ratelor, daca in contract nu se prevede altfel. Aceasta dispozitie este, in continuare, mentinuta, insa in contractele incheiate cu ceilalti locatari/utilizatori, ce nu sunt consumatori (in contractele incheiate intre profesionisti).

 

  1. Sunt reglementate creantele datorate de locatarii/ utilizatorii ce se incadreaza in categoria consumatorilor, dupa cum urmeaza:
  • Daca locatorul/utilizatorul restituie bunul de leasing, in termenul prevazut in contract, atunci eventualele despagubiri solicitate de locator/finantator cuprind  diferenta dintre totalul sumelor datorate conform contractului si valoarea obtinuta prin valorificare, exclusiv TVA, sau valoarea stabilita prin raport de evaluare a bunului de leasing, efectuata ulterior reposesiei de catre un evaluator autorizat.
  • Este definita notiunea de “sume datorate conform contractului de leasing”, in cuprinsul sau fiind incluse urmatoarele categorii de debite: (i) facturile emise si neachitate; (ii) valoarea de intrare ramasa de achitat pana la finele perioadei de leasing, inclusiv valoarea reziduala; (iii) cheltuielile cu asigurarile bunului de leasing, reprezentate de polita de asigurare obligatorie si/sau polita de asigurare facultativa; (iv) amenzi de circulatie; (v) amenzi pentru neplata rovignietei si (vi) taxele si impozitele aferente bunului.

 

  1. Este prevazut dreptul de preemptiune la achizitionarea bunului de leasing, recunoscut locatarului/ utilizatorului – consumator, ce restituie bunul de leasing in termenul prevazut de contract, dupa cum urmeaza:
  • In termen de 5 zile de la predarea bunului de leasing, locatarul/ utilizatorul – consumator, sau un tert indicat de acesta, beneficiaza de dreptul prioritar la cumpararea bunului de leasing. Acest drept de preemptiune poate fi exercitat in termen de 30 de zile de la data predarii, perioada de timp in care locatorul/finantatorul prezinta locatarului/ utilizatorului consumator, ori tertului indicat de acesta, pretul la care poate fi vandut bunul de leasing in conditiile dreptului de preemtiune: Pretul la care poate fi exercitat acest drept nu va putea fi mai mic decat contravaloarea tuturor sumelor datorate conform contractului (definita mai sus la pct. 4), inclusiv valoarea reziduala, la care se adauga TVA, si va putea fi achitat in termenul de 30 de zile de la data predarii.
  • Daca dreptul de preemptiune este exercitat de un tert indicat de locatarul/ utilizatorul – consumator, iar pretul astfel oferit este inferior cuantumului sumelor datorate conform contractului, atunci locatarul/ utilizatorul – consumator are obligatia de a credita contul locatorului/ finantatorului, cu diferenta necesara, pana la concurenta sumelor datorate conform contractului, cel mai tarziu la data incasarii de catre locator/ finantator a pretului de vanzare aferent transferului bunului, cu respectarea termenului de 30 de zile mai sus reglementat. Transferul dreptului de proprietate catre cumparator va opera la data incasarii integrale a sumelor datorate conform contractului.
  • In situatia in care locatarul/utilizatorul – consumator si/sau tertul indicat de acesta nu vor respecta intocmai dispozitiile in care este reglementat dreptul de preemptiune, atunci locatorul/finantatorul va putea dispune in mod liber de bunul de leasing, iar la randul sau locatarul/utilizatorul – consumator va fi obligat sa achite sumele mentionate mai sus, la pct. 3 de mai sus.

 

  1. Este reglementata si situatia in care locatarul/ utilizatorul – consumator nu restituie bunul de leasing, in termenul prevazut in contract: Acesta va datora, pe langa toate sumele calculate conform contractului reglementate la pct. 3 de mai sus, si cheltuielile legate de recuperarea bunului de leasing.

 

Concluzionand, noile modificari aduse operatiunilor de leasing se vor aplica numai contractelor incheiate cu consumatorii, atat contractelor de leasing financiar cat si a celor de leasing operational, deoarece dispozitiile legale nu disting intre aceste doua categorii de contracte.

 

Legea nr. 83/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 401/16.04.2021, fiind aplicabile incepand cu data de 20.04.2021.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!