Presedintele Romaniei a decretat instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, pentru o durata de 30 de zile, prin Decretul nr. 195/2020 publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 212/16.03.2020.

Pe durata starii de urgenta, nu vor fi solutionate decat cauzele de urgenta deosebita, lista acestor cauze fiind stabilita de Colegiul de conducere al Inaltei Curti de Casatie si Justitie pentru cauzele de competenta acesteia si, respectiv, de colegiile de conducere a curtilor de apel pentru cauzele de competenta lor si pentru cauzele de competenta instantelor care functioneaza in circumscriptia lor teritoriala.

Curtea de Apel Bucuresti a publicat lista cauzelor urgente, ce se vor solutiona, in perioada 13 martie 2020 – 30 aprilie 2020, iar in materie civila si in materia litigiilor cu profesionistii lista se prezinta astfel:

  • In materie civila: ordonanta presedintiala, ordin de protectie, suspendare provizorie, suspendare executare, masuri asiguratorii, cauzele care, potrivit legii, se judeca fara citarea partilor.
  • In materia litigiilor cu profesionistii: ordonanta presedintiala,  suspendare provizorie,  suspendare executare, masuri asiguratorii, cauzele care, potrivit legii, se judeca fara citarea partilor.

Judecarea cauzelor civile, cu exceptia celor urgente mai sus mentionate, se suspenda de plin drept pe parcursul starii de urgenta, fara a fi necesara efectuarea vreunui act de procedura in acest scop. Dupa incetarea starii de urgenta, judecarea cauzelor se va relua din oficiu, iar in termen de 10 zile de la incetarea acestei stari instantele judecatoresti vor lua masuri pentru fixarea termenelor de judecata si pentru citarea partilor.

Pe toata durata starii de urgenta, se suspenda prescriptiile si termenele de decadere de orice fel. De asemenea, se intrerup termenele de exercitare a cailor de atac, aflate in curs la data instituirii starii de urgenta, urmand a curge noi termene, de aceeasi durata, la incetarea starii de urgenta.  

Activitatea de executare silita continua, numai in masura in care este posibila respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite prin hotararile Comitetului National privind Situatiile Speciale de Urgenta.

 

Facem precizarea ca, pe parcursul starii de urgenta, continua solutionarea, de catre instantele judecatoresti, a cererilor de incuviintare a executarii silite, avand in vedere ca aceste cauze se judeca fara citarea partilor.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!