Schema de ajutor de minimis prevazuta de programul „Electric Up” este destinata intreprinderilor mici si mijlocii, precum si a celor din domeniul Horeca, ce pot beneficia de ajutoare de minimis in valoare de maxim 100.000 euro per beneficiar, pentru instalarea sistemelor fotovoltaice pentru producerea de energie electrica cu o putere instalata de maxim 100 kWp si cel putin o statie de reincarcare de minimum 22kW pentru vehiculele electrice si electrice hibrid plug-in, cu minimum doua puncte de reincarcare.

Ajutorul acordat poate suporta pana la 100 % din cheltuielile eligibile, iar contributia proprie a beneficiarului va acoperi cel putin cheltuielile pentru mentinerea functionalitatii sistemului de panouri fotovoltaice si punctele de reincarcare achizitionate pentru un ciclu de finantare. Aceasta contributie proprie va fi asigurata din surse proprii sau atrase a beneficiarului.

Pentru a putea solicita finantare, solicitantii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de eligibilitate:

  • sa detina un contract de furnizare a energiei electrice de cel putin un an la adresa unde solicita finantarea;
  • sa nu inregistreze datorii la plata taxelor, impozitelor, contributiilor si amenzilor catre bugetul de stat sau catre bugetele locale;
  • sa detina un cont sau sa fie de acord sa isi deschida un cont la Trezorerie;
  • sa nu se afle in procedura insolventei, in procedura de dizolvare, lichidare, desfiintare, inchidere, radiere, inclusiv inchidere operationala si nici administrare speciala.

Autoritatea care administreaza aceasta schema de minimis este Ministerul Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri. Toate informatiile privind derularea acestui program vor fi afisate pe pagina de internet a acestei autoritati, www.energie.gov.ro, precum si prin intermediul aplicatiei special dedicate Programului Electric Up. Pe aceste platforme vor fi postate informatiile legate de activarea sesiunii, iar perioada de inscriere va fi de 60 de zile de la data activarii sesiunii.

Precizam ca Programul de finantare este prevazut de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 159/2020, iar o prima sesiune a Programului Electric Up a avut loc deja, perioada de inscriere incheindu-se la data de 03.02.2021.

Ordinul Ministerului Economiei, Energiei si Mediului de Afaceri nr. 3581/2020 pentru aprobarea Schemei de ajutor de minimis prevazute in Programul „Electric Up” privind finantarea intreprinderilor mici si mijlocii si domeniului Horeca pentru instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrica cu o putere instalata cuprinsa intre 27 kWp – 100 kWp necesara consumului propriu si livrarea surplusului in Sistemul energetic national, precum si a spatiilor de reincarcare de 22 kW pentru vehicule electrice si hibrid plug-in a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 86/27.01.2021, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!