Prima editie a cafenelei noastre juridice a avut loc miercuri, 13.05.2020, si s-a bucurat de un real succes.

La cafenea au participat practicieni ai dreptului, reprezentanti ai unor societati de leasing, ai unor societati comerciale, cat si un public larg, interesat de temele puse de noi in discutie.

In aceasta editie, ne-am propus sa prezentam teme de actualitate ale realitatii juridice, legate de starea de urgenta si de impactul pe care aceasta stare l-a avut asupra contractelor de leasing, asupra mentinerii sau rezilierii contractelor de leasing, precum si asupra derularii procedurilor de executare silita.

Am prezentat pe larg facilitatea suspendarii la plata ratelor de credit si de leasing, instituita prin dispozitiile Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37/2020: creditorii ce aplica aceasta masura, debitorii carora li se adreseaza, criteriile de eligibilitate si procedura de urmat. Am aratat ca, desi aceasta facilitate a venit ca o bula de oxigen pentru multi debitori, persoane juridice si fizice, aflati in dificultate economica, decizia de a accesa facilitatea trebuie luata cu o mare prudenta. Dobanda aculumata pe perioada suspendarii la plata se capitalizeaza, un nou grafic de plata fiind emis de catre creditori si urmand a fi derulat dupa incetarea suspendarii. Prin urmare, ratele de credit vor creste semnificativ iar debitorii trebuie sa aibe in vedere, pe termen lung, costul integral al creditului.

Am abordat problema mentinerii si a rezilierii contractelor de leasing, analiza minutioasa ce sta in spatele luarii acestei decizii, de catre finantatori, atunci cand utilizatorii acumuleaza intarzieri la plata ratelor de leasing, Rezilierea contractului atrage obligatia utilizatorului de a restitui bunul de leasing si de a achita obligatiile financiare restante, dar activeaza, de asemenea, clauze penale ce implica achitarea de utilizatori a unor daune interese. Desi la o prima vedere rezilierea contractului de leasing si activarea clauzei penale este propice pentru finantator, lucrurile nu stau asa. Intotdeauna, este profitabil atat pentru finantator dar si pentru utilizator ca si contractul sa ajunga la maturitate, sa fie restituit integral capitalul finantat si sa fie transferat utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului de leasing.

De asemenea, am aratat cum s-au derulat, pe parcursul starii de urgenta, procedurile de executare silita, incepand cu incuviintarea executarii silite, suspendarea unor acte de executare silita, venituri exceptate de la urmarirea silita, prin poprire, precum si suspendarea de drept a termenelor de decadere in formularea contestatiilor la executare si a cailor de atac.

Starea de urgenta a expirat, insa consecintele economice se vor produce, pe termen lung, asupra mediului de afaceri. Pentru a preintampina orice probleme in derularea contractelor este bine ca partenerii contractuali sa fie deschisi, sa colaboreze si impreuna sa gaseasca cele mai bune solutii pentru depasirea oricaror impasuri in care s-ar afla, pentru aducerea la indeplinire in bune conditii a obiectului contractelor.

Va vom incanta in continuare, in cadrul urmatoarei noastre editii a cafenelei juridice cu teme de actualitate, bine gandite si prezentate intr-o maniera colegiala, invitandu-va si pe dvs. sa ne propuneti teme ce prezinta interes pentru dvs. ori sa ne adresati intrebari in legatura cu diverse chestiuni pe care le intampinati in activitatea dvs.

Va asteptam cu drag la urmatoarea editie a cafenelei noastre juridice!

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!