Prelungirea termenului de depunere a declaratiei anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice

Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 43/2021 pentru prelungirea termenului de depunere a declaratiei anulare privind beneficiarul real al persoanei juridice, prevazut la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019 pentru prevenirea si combaterea spalarii banilor si finantarii terorismului, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative:

Prin derogare de la art. 56 alin. (4) din Legea nr. 129/2019, in anul 2021, se amana pana la data de 01 octombrie 2021 termenul de depunere, la oficiul registrului comertului, a declaratiei anuale privind beneficiarul real al persoanei juridice supuse obligatiei de inregistrare in registrul comertului.

Declaratia anuala privind beneficiarul real poate avea forma inscrisului sub semnatura privata, poate fi emisa in forma electronica si poate fi transmisa la oficiul registrului comertului prin mijloace electronice, cu semnatura electronica sau prin servicii de posta si curier. De asemenea, declaratia poate fi data in fata reprezentantului oficiului registrului comertului si se poate depune, personal ori prin reprezentant, avand data certa, data de notarul public sau atestata de avocat.

Potrivit notei de fundamentare, actul normativ a fost adoptat deoarece s-a constatat necesitatea acordarii unei perioade suplimentare pentru indeplinirea obligatiei de depunere a declaratiei privind beneficiarul real, in contextul epidemiologic actual al masurilor adoptate de autoritati in scopul prevenirii raspandirii coronavirusului Sars – CoV-2, fiind mentinuta starea de alerta. De asemenea, s-a avut in vedere si faptul ca reintroducerea obligatiei de depunere a acestei declaratii in termen de 15 zile de la depunerea situatiei financiare anuale, chiar in aceeasi perioada de raportare, genereaza o sarcina birocratica ridicata si neprevazuta, iar legea in vigoare nu contine dispozitii tranzitorii raportate la noua obligatie, un numar mare de persoane juridice neindeplinindu-si pana in prezent aceasta obligatie, riscand sanctiuni foarte mari.

O.U.G. nr. 43/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 561/31.05.2021, cu intrare in vigoare imediata.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!