Inalta Curte de Casatie si de Justitie a fost investita de catre Tribunalul Bucuresti – Sectia a V-a civila cu pronuntarea unei hotarari prealabile cu privire al urmatoarea chestiune de drept: Daca in ceea ce priveste sanctiunile contraventionale aplicate prin decizii de Consiliul Concurentei (in temeiul art. 55  alin. 1 din Legea concurentei nr. 21/1996) sunt aplicabile dispozitiile art. 22 alin. 2 din Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale.

Autorii sesizarii au aratat ca, in aceasta materie, nu s-a cristalizat o jurisprudenta suficient de bine inchegata, solutiile din practica judiciara fiind divergente. S-a retinut ca, din economia art. 60 si art. 61 din Legea nr. 21/1996, se poate desprinde concluzia ca intentia legiuitorului a fost aceea ca regimul prevazut de O.G. nr. 2/2001 (ce constituie norma generala in materie contraventionala) sa fie aplicabil, in completare, numai in cazul faptelor prevazute de art. 53 alin. d) si e), insa nu integral, chiar si in aceste situatii fiind inlaturate in mod expres de la aplicare dispozitiile art. 28 din O.G. nr. 2/2001. Astfel, s-a apreciat ca sunt excluse de la aplicare dispozitiile cu caracter general din O.G. nr. 2/2001, in cazul contraventiilor prevazute de art. 55 alin. 1 din Legea nr. 21/1996.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a admis sesizarea formulata de Tribunalul Bucuresti – Sectia a V-a civila si a stabilit ca dispozitiile art. 22 alin. 2 din Legea nr. 203/2018 privind masuri de eficientizare a achitarii amenzilor contraventionale nu sunt aplicabile in ceea ce priveste sanctiunile contraventionale aplicabile de Consiliul Concurentei in temeiul art. 55 alin. 1 din Legea concurentei nr. 21/1996, cu modificarile si completarile ulterioare.

Pentru a stabili astfel, instanta suprema a retinut ca institutia ablatiunii priveste regimul sanctionator in dreptul contraventional si reprezinta o modalitate de stingere a raspunderii, prin facilitatea legala, recunoscuta a contravenientului, de a achita jumatate din minimul amenzii contraventionale, intr-un termen scurt. Sistemul ablatiunii este, insa, incompatibil cu normele specifice ale Legii nr. 21/1996 care, in aceasta privinta, nu se completeaza cu dreptul comun, iar interpretarea contrara ar nesocoti scopul enuntat la art. 1 din acest act normativ, cat si principiile care guverneaza aplicarea sanctiunilor contraventionale prevazute de art. 55 din Legea nr. 21/1996, astfel cum au fost reglementate de legislatia nationala si europeana.

Severitatea sanctiunilor prevazute de Legea nr. 21/1996 si mecanismul de aplicare a acestora sunt justificate de imprejurarea ca faptele anticoncurentiale au efecte nocive asupra economiei de piata, au efecte restrictive asupra agentilor economici si, mai ales, asupra consumatorilor finali care suporta costul mai ridicat al produselor si serviciilor, generat de comportamentul anticoncurential. De aceea, nivelurile ridicate ale amenzilor sunt menite sa pedepseasca practicile care distorsioneaza concurenta, sa inhibe alte incalcari ale regulilor de politia concurentiala si sa impiedice strategii economice de asumare a achitarii unei jumatati din minimul amenzii prevazut de lege, in considerarea unui profit superior obtinut din savarsirea faptei.

Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 72/2020 privind examinarea sesizarii pentru pronuntarea unei hotarari prealabile, formulata de Tribunalul Bucuresti Sectia a V-a civila in dosarul nr. 22307/299/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 75/25.01.2021, fiind obligatorie.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!