Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 51/2021 privind prorogarea termenelor prevazute la art. II pct. 1 si art. III din Legea nr. 295/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedura fiscala, precum si aprobarea unor masuri fiscal – bugetare

Actul normativ proroga, pana la data de 01 octombrie 2021, termenul de preluare, de catre Ministerul Finantelor, a activitatii de solutionare a contestatiilor formulate de companii si de catre persoanele fizice autorizate, in legatura cu creantele si actele fiscale.

Prin Legea nr. 295/2020, competenta de solutionare a contestatiilor indreptate impotriva titlurilor de creanta si a altor acte administrativ – fiscale a fost preluata de catre Ministerul Finantelor Publice, de la Agentia Nationala de Administrare Fiscala, de la Directia Generala de Administrare a Marilor Contribuabili si de la directiile regionale ale finantelor publice, iar termenul initial de efectuare a acestui transfer de competenta fusese stabilit la data de 21.06.2021.

Potrivit notei de fundamentare, transferul de competenta era necesar pentru asigurarea impartialitatii in solutionarea contestatiilor, dar si a asigurarii unei aplicari unitare a legislatiei. Procedurile de transfer ale acestei competenti implica, insa, un proces laborios si de durata, presupunand atat elaborarea unei legislatii secundare, cat si efectuarea unor operatiuni administrative si complexe, ce nu au putut finalizate pana data de 21.06.2021,  fiind necesara prorogarea acestui termen, pana la data de 01.06.2021, prin ordonanta de urgenta.

In concluzie, pana in luna septembrie 2021 inclusiv contestatiile vor fi solutionate de catre structurile specializate ale A.N.A.F., iar ulterior de catre Ministerul Finantelor.

O.U.G. nr. 51/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 606/17.06.2021, cu intrare in vigoare de la publicare.

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!