Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 44/2021 pentru modificarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 132/2020 privind unele masuri de sprijin destinate salariatilor si angajatorilor in contextul situatiei epidemiologice determinate de raspandirea coronavirusului Sars – CoV – 2, precum si pentru stimularea cresterii ocuparii fortei de munca

Potrivit notei de fundamentare, actul normativ este menit sa sprijine salariatii ale caror venituri sunt in continuare afectate de situatia generata de pandemie, starea de alerta fiind prelungita. In aceasta situatie sunt persoanele care isi desfasoara activitatea in domeniul artistic sau sportiv in care, desi nu mai sunt instituite restrictii severe, exista totusi o serie de limitari ce tin de masurile de protectie sanitara sau de numarul de participanti la evenimente culturale sau sportive. Din cauza acestor limitari, aceste categorii de persoane nu vor putea realiza venituri suficiente pentru satisfacerea nevoilor zilnice de trai proprii si ale membrilor familiilor, fiind necesare masuri de compensare a reducerii veniturilor lor.

In acest context, persoanele care inregistreaza venituri din drepturi de autori si alte categorii de profesionisti care au beneficiat de indemnizatia pentru intreruperea activitatii, prevazuta de art. XV alin. (1) si (4) din OUG nr. 30/2020, vor beneficia, in cazul reducerii timpului de munca si/sau a veniturilor, de o indemnizatie lunara in cuantum de 41,5% din castigul salarial mediu brut prevazut de Legea bugetului asigurarilor sociale de stat pe anul 2021 nr. 16/2021. Indemnizatia se va acorda, la cerere, in baza declaratiilor pe propria raspundere a solicitantilor.

Indemnizatia se va aplica incepand cu drepturile aferente lunii iunie 2021, iar procedura de plata urmeaza a fi stabilita prin hotarare de Guvern.

O.U.G. nr. 44/2021 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 575/07.06.2021, cu intrare in vigoare imediata.

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!