Legea nr. 282/2020 pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 132/2020 privind măsuri de sprijin destinate salariaţilor şi angajatorilor în contextul situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea coronavirului SARS – CoV-2, precum şi pentru stimularea creşterii ocupării forţei de muncă:
O.U.G. nr. 132/2020 a prevăzut acordarea unei indemnizaţii (Kurzarbeit) pentru reducerea timpului de lucru, angajatorilor cu volum scăzut de activitate, în actualele condiţii economice. Legea nr. 282/2020 a aprobat această ordonanţă de urgenţă, cu numeroase modificări, din care menţionăm următoarele:
- Se modifică procedura de decontare a indemnizaţiei Kurzarbeit, ce se suportă de angajatori, apoi se decontează de către stat: În acest sens, angajatorii vor depune o cerere însoţită de: decizia privind reducerea timpului de muncă, semnată de angajat spre luare la cunoştinţă, balanţa lunară de verificare, acordul semnat de sindicat sau de reprezentanţii salariaţilor referitor la procentul vizat de reducerea timpului de lucru, lista angajaţilor care vor beneficia de indemnizaţia Kurzarbeit şi copia documentelor de plată a salariilor, cu evidenţierea plăţii indemnizaţiilor. Cererea, împreună cu documentaţia mai sus menţionată, se va depune lunar pentru luna anterioară, electronic sau în format letric, la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă. Sumele vor fi puse la dispoziţia angajatorilor în termen de 5 zile de la momentul emiterii deciziei de aprobare a decontărilor, de către agenţiile de muncă.
- Indemnizaţia Kurzarbeit se va acorda pe perioada stării de alertă/urgenţă/asediu, precum şi pe o perioadă de 3 luni de la data încetării ultimei perioade în care a fost instituită starea;
- Timpul de lucru se poate reduce cu până la 50% din durata zilnică, săptămânală sau lunară, prevăzută în contractul de muncă. Reducerea va interveni pentru cel puţin 5 zile lucrătoare, lunar;
- Pe perioada de aplicabilitate a măsurii, sunt interzise angajarea de personal pentru prestarea de activităţi identice sau similare cu cele prestate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus, precum şi subcontractarea de activităţi specifice desfăşurate de salariaţii al căror timp de muncă a fost redus.
- În cazul reducerii timpului de muncă, determinată de starea de urgenţă/ alertă/asediu, profesioniştii, astfel cum sunt definiţi de art. 3 alin. (2) din Codul civil, precum şi persoanele care au încheiate convenţii individuale de muncă în baza Legii nr. 1/2005 privind organizarea şi funcţionarea cooperaţiei, beneficiază, la cerere, în baza declaraţiei pe proprie răspundere, de o indemnizaţie lunară de 41,5% din câştigul salarial mediu brut prevăzut de Legea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2020 nr. 6/2020, cu modificările şi completările ulterioare.
- Pentru desfăşurarea activităţii de telemuncă, în conformitate cu prevederile Legii nr. 81/2018, se va acorda angajatorilor un sprijin financiar, pentru fiecare telesalariat, în valoare de 2.500 lei, în scopul achiziţionării de pachete de bunuri şi servicii tehnologice necesare desfăşurării activităţii în regim de telemuncă. Suma se va acorda, în ordinea depunerii solicitărilor, până la 31 decembrie 2020, din bugetul asigurărilor de şomaj, prin ANOFM, în limita fondurilor alocate cu această destinaţie, angajatorilor, pentru angajaţii care au lucrat în regim de telemuncă în perioada stării de urgenţă sau a stării de alertă, pentru cel puţin 15 zile lucrătoare.
În termen de 30 de zile de la data publicării Legii nr. 282/2020 în Monitorul Oficial, se va modifica corespunzător Hotărârea Guvernului nr. 719/2020 pentru aprobarea procedurii de decontare şi de plată a sumelor acordate în baza O.U.G. nr. 132/2020.
Legea nr. 282/2020 a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 1201/09.12.2020, cu intrare în vigoare de la 12.12.2020.
0 Comments