Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 227/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilitati pentru creditele acordate de institutii de credit si institutii financiare nebancare anumitor categorii de debitori:

Actul normativ prelungeste facilitatea acordata anul trecut atat persoanelor fizice cat si persoanelor juridice, constand in amanarea la plata a ratelor de credit si de leasing. Potrivit OUG nr. 37/2020, suspendarea putea fi acordata pana la sfarsitul anului 2020. Guvernul Romaniei a decis prelungirea aceste facilitati, pentru inca 9 luni, iar potrivit notei de fundamentare necesitatea adoptarii actului normativ a provenit din evolutia pandemiei cu virusul Sars – CoV-2, care genereaza in continuare restrictii in desfasurarea activitatii multor agenti economici, cu consecinte asupra mentinerii fortei de munca la nivelul intreprinderilor si cu imposibilitatea respectivilor agenti economici de a obtine veniturile necesare functionarii firmei.

Cererile pentru obtinerea suspendarii la plata a ratelor pot fi depuse pana la data de 15.03.2021, iar perioada facilitatii pentru care pot opta persoanele interesate este cuprinsa intre o luna si noua luni.

Conditiile de eligibilitate ale persoanelor fizice si juridice interesate de accesarea acestei facilitati (denumite in continuare, in mod generic, „Beneficiarii”) sunt urmatoarele:

  1. Beneficiarii trebuie sa fie parte a unui contract de credit/ de leasing in derulare, pentru care creditorul sa nu fi cerut scadenta anticipata pana la data de 31.12.2020, inclusiv;
  2. Beneficiarii nu trebuie sa inregistreze restante la plata ratelor;
  3. Beneficiarii trebuie sa declare pe propria raspundere scaderea veniturilor sau a incasarilor medii lunare cu minim 25% in ultimele trei lunii, prin raportare la perioada similara anilor 2019/2020;
  4. Beneficiarii (persoane juridice) nu trebuie sa se afle in stare de insolventa.

De aceasta facilitate pot beneficia atat debitorii carora le-a fost acordata suspendarea obligatiilor de plata pana la data de 15 iunie 2020, potrivit OUG nr. 37/2020, cat si debitorii care au beneficiat de alta masura de suspendare/ reesalonare la plata stabilita conventional cu creditorii, insa perioada maxima de suspendare nu va putea depasi 9 luni. Asadar, se va cumula perioada de suspendare anterioara cu cea cuprinsa in noua solicitare, formulata in baza noului act normativ.

Suspendarea la plata va privi atat debitul principal (capitalul finantat), cat si dobanzile si comisioanele. Cererile vor putea fi transmise in scris, in format letric sau prin posta electronica, precum si prin orice alt mod de comunicare la distanta, cel mai tarziu pana la data de 15.03.2021, iar creditorii vor fi obligati sa analizeze cererile transmise si sa le raspunda solicitantilor, emitand decizii de admitere/ de respingere pana la data de 31.03.2021.

Dispozitii speciale sunt aplicabile creditelor ipotecare acordate persoanelor fizice care au beneficiat deja de o suspendare, pana la data de 3 ianuarie 2021. In ceea ce ii priveste pe acesti Beneficiari, suspendarea obligatiilor de plata complementar pana la maximum noua luni, se aplica prin cumularea creantei/restului de creanta aferent/e dobanzilor calculate in prima perioada suspendata cu creanta aferenta dobanzilor calculate pentru a doua perioada suspendata. La creanta astfel rezultata, dobanda este 0% si plata de catre debitor a acestei creante se va face esalonat in 60 de rate lunare egale incepand cu luna imediat urmatoare incheierii celei de-a doua perioade de amanare.

In termen de 10 zile de la intrarea in vigoare a actului normativ, Guvernul Romaniei urmeaza a adopta normele de aplicare.

O.U.G. nr. 227/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1331/31.12.2021 cu intrare in vigoare de la 01.01.2021, insa facilitatea va fi functionala dupa publicarea, in Monitorului Oficial a normelor de aplicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!