Potrivit Codului fiscal si a Codului de procedura fiscala in vigoare, exista unele situatii in care contribuabilii, persoane juridice, au obligatia de a isi identifica singuri obiectul impozabil, de a isi evalua baza impozabila si de a isi calcula sumele de datorate la bugetele statului, sume pe care trebuie sa le achite integral si in termenele stabilite de actele normative.

 

Pentru exemplificare, amintim obligatiile de plata a taxei pe valoarea adaugata, a accizelor, a impozitului pe profit, precum si a obligatiilor fiscale „cu retinere la sursa” cum sunt impozitul pe venit, contributiile sociale, impozitul pe dividende, etc.

 

Pentru aceste tipuri de obligatii, au fost adoptate urmatoarele acte normative menite sa faciliteze activitatea agentilor economici, pe perioada starii de urgenta:

 

I. Ordinul Presedintelui ANAF nr. 934/2020 privind modificarea anexei nr. 1 la Ordinul Presedintelui ANAF nr. 962/2016 pentru aprobarea Procedurii privind stabilirea din oficiu a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

 

Se modifica procedura de stabilire, din oficiu, a impozitelor, taxelor si contributiilor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa, in sensul ca, pe perioada starii de urgenta cat si ulterior, pentru o perioada de 30 de zile de la incetarea acestei stari, compatimentele de specialitate din cadrul ANAF ii vor instiinta in scris pe contribuabilii/platitorii care vor inregistra intarzieri la depunerea declaratiilor fiscale. Instiintarile vor fi comunicate acestora, in termen de 15 zile de la expirarea termenului legal pentru depunerea declaratiilor fiscale in cauza.

 

Masura nu se aplica obligatiilor fisale nedeclarate, care fac obiectul unei inspectii fiscale.

 

Ordinul Presedintelui ANAF nr. 934/14.04.2020 a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 325/21.04.2020, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

II. Ordinul Presedintelui ANAF nr. 935/2020 privind modificarea si completarea Ordinului Presedintelui ANAF nr. 587/2016 pentru aprobarea modelului si continutului formularelor utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la sursa

 

Se modifica urmatoarele formulare utilizate pentru declararea impozitelor si taxelor cu regim de stabilire prin autoimpunere sau retinere la susa:

  • Declaratia privind obligatiile de plata la bugetul de stat (formularul 100);
  • Declaratia rectificativa (formularul 710).

 

De asemenea, actul normativ cuprinde modificari ale instructiunilor de completare a acestor declaratii, precum si ale nomenclatorului obligatiilor de plata la bugetul de stat.

 

Ordinul Presedintelui ANAF nr. 935/2020 a fost publicat in Monitorul Oficial nr. 325/21.04.2020, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!