I. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 17/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 66/2014 privind aprobarea Programului de stimulare a cumpararii de autoturisme noi

OUG nr. 17/2019 introduce urmatoarele modificari in programul de stimulare a cumpararii de autoturisme noi (Rabla Clasic si Rabla Plus):

  • Autoturismele noi, ce pot fi achizitionate prin acest program, trebuie sa indeplineasca cel putin cerintele minime ale standardului Euro 6, iar pretul de achizitie nu poate depasi suma de 50.000 lei plus TVA pentru autoturismele cu sistem de propulsie termic – cu motor cu ardere interna, de 100.000 lei plus TVA pentru autoturismele cu sistem de propulsie hibrid si 150.000 lei plus TVA pentru autoturismele electric hibrid si pur electric;
  • Beneficiari ai acestui program pot fi doar persoanele fizice cu varsta minima de 18 ani, care achizioneaza un autoturism nou avand cerintele mai sus mentionate si care nu inregistreaza obligatii de plata restante la bugetul general consolidat ori la plata creditelor bancare.
  • Beneficiarii programului trebuie sa dispuna de un avans de minim 5% din pretul de achizitie, in cazul autoturismelor cu sistem de propulsie termic, de minim 25% din pretul de achizitie pentru autoturismele hibrid si de 30% din pretul de achizitie pentru autoturismele electric hibrid si pur electric;
  • Garantia statului este de 50% din valoarea finantata acordata;
  • Pentru justificarea avansului mai sus mentionat, se pot utiliza facilitatile acordate prin Programul de stimulare a innoirii Parcului auto national si prin Programul privind reducerea emisiilor de gaze cu efect de sera in transporturi, respectiv prima de casare, ecobonusul si ecotichetul.

In termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a ordonantei, Guvernul va aproba hotararea de modificare si completare a Normelor de aplicare a OUG nr. 44/2014 privind aprobarea Programului de finantarea cumpararii de autoturisme noi, cu modificarile si completarile ulterioare, aprobate prin HG nr. 1053/2014.

Solicitarile de acordare a unei finantari garantate vor fi solutionate in functie de dispozitiile legale in vigoare la data depunerii lor.

OUG nr. 17/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 219/20.03.2019 cu intrare in vigoare de la publicare.

II. Implementarea, incepand cu data de 21.03.2019, de catre Registrul Auto Roman a aplicatiei de verificare a istoricului unui vehicul

Potrivit unui comunicat de presa, Registrul Auto Roman a implementat si dat in functiune o aplicatie ce poate fi accesata pe web-site-ul acestei institutii (www.rarom.ro) la sectiunea „Istoric vehicul” (http://pro.rarom.ro:8080/dosar_vehicul.aspx), prin intermediul careia orice persoana poate afla, in timp real, informatii despre orice vehicul aflat in baza de date a acestei institutii.

Cautarea in sistem se va efectua prin introducerea adresei de email si a numarului de identificare a vehiculului (seria de caroserie/sasiu) iar datele generate vizeaza:

  • activitatile derulate la Registrul Auto Roman („RAR”);
  • numarul de kilometri inregistrati la bord de vehicul, regasiti in baza de date a RAR sau a statiilor de inspectie tehnica periodica („ITP”) autorizate;
  • existenta / valabilitatea cartii de identitate a vehiculului;
  • date tehnice si de identificare;
  • gradul de poluare;
  • valabilitatea ITP.

Aceasta aplicatie a fost realizata in cadrul politii RAR de sprijinire a cumpararilor de vehicule, astfel incat acestia sa poata verifica corectitudinea datelor cuprinse in documentele insotitoare ale vehiculelor, a valabilitatii ITP si a succesiunii inregistrarilor valorilor odometrului, prevenind astfel posibilele fraudari ale kilometrajului real al vehiculelor.

III. Propunere legislativa pentru modificarea Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice

Potrivit unui proiect, suspus pentru dezbatere in cadrul Senatului Romaniei, persoanele care au lucrat in conditii deosebite de munca s-ar putea pensiona mai devreme. Aceste persoane ar putea primi suplimentar o luna la vechimea in munca pentru fiecare an lucrat, reducerea totala fiind de patru luni pentru fiecare an de munca in conditii deosebite, fata de reducerea de 3 luni, de care beneficiaza in prezent.

Potrivit expunerii de motive, dreptul la pensie pentru limita de varsta cu reducerea standard de pensionare reprezinta un beneficiu al persoanelor care au lucrat in grupa a II-a de munca si/sau in conditii deosebite, cel putin 6 ani impliniti, recompensandu-se astfel, prin sistemul public de pensii, efectul nociv al acestor conditii. Prin modificarea propusa se doreste o rezolvare a problematicii actuale privind gradul ridicat de imbolnaviri prezentat de persoanele care lucreaza in conditii grele. De asemenea, s-a avut in vedere Comunicarea Comisiei catre Parlamentul European, Consiliul, Comitetul Economic si Social European si Comitetul Regiunilor, referitoare la un cadru strategic al UE privind sanatatea si siguranta la locul de munca 2014-2020, cu referire la imbunatirea prevenirii bolilor profesionale prin combaterea riscurilor existente, noi si emergente, comunicare prin care se arata ca bolile profesionale, inclusiv cele provocate sau agravate de conditiile de munca defavorabile reprezinta o grea povara pentru lucratori, intreprinderi si sistemele de asigurari sociale.

Proiectul de lege poate fi accesat pe web-site-ul Senatului Romaniei, nefiind inca adoptat de Parlament.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!