Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 138/2020 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 118/2020 privind aprobarea Programului de sustinere a intreprinderilor mici si mijlocii „IMM LEASING DE ECHIPAMENTE SI UTILAJE”:

 

Potrivit notei de fundamentare, adoptarea ordonantei de urgenta a fost necesara pentru identificarea unor solutii de reglementare care sa raspunda cat mai bine intereselor tuturor factorilor implicati in derularea programului. Astfel, s-a avut in vedere faptul ca dreptul de proprietate al societatilor asupra bunurilor de leasing faciliteaza reposedarea respectivelor bunuri mobile achizitionate in cadrul programului, iar societatile de leasing au o vasta experienta in valorificarea bunurilor in situatia in care un beneficiar intra in incapacitate de plata sau nu isi indeplineste obligatiile. Prin urmare, va creste capacitatea de recuperare a creantelor si scurtarea timpului de recuperare.

 

De asemenea, s-a avut in vedere faptul ca statutului roman ii creste gradul de securizare a sumelor cuvenite ca urmare a valorificarii activului achizitionat prin program, deoarece beneficiaza de o garantie reala mobiliara constituita asupra bunului, obiect al leasingului financiar, si se impune reglementarea  unei noi competente de valorificare a bunului care face obiectul contractului de leasing.

 

Principalele modificari aduse Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 118/2020 vizeaza urmatoarele aspecte:

  • Obligatia finantatorilor de distribuire a sumelor rezultate din valorificarea activelor este garantata cu o ipoteca legala mobiliara constituita asupra activelor finantate prin contractele de leasing. Operatiunile de inscriere, modificare si radiere in/din Registrul National de Publicitate Mobiliara se vor efectua in baza demersurilor finantatorilor;
  • Finantatorii au dreptul de a solicita beneficiarilor garantii accesorii finantarii garantate, constand in bilete la ordin emise de beneficiari, in conformitate cu normele si procedurile proprii de finantare ale finantatorilor;
  • Ipotecile legale mobiliare asupra bunurilor de leasing se instituie in temeiul contractelor de garantare, in favoarea Statului roman, reprezentat prin Ministerul Finantelor Publice, prin FNGCIMM, proportional cu riscul asumat de garant, si sunt valabile pana la distribuirea sumei nete rezultate din valorificarea bunurilor mobile ce fac obiectul contractelor de leasing. Distribuirea se va face proportional cu riscul asumat de fiecare dintre parti (statul roman – finantator).
  • Finantatorii au obligatia de a depune toate diligentele pentru reposedarea si valorificarea echipamentelor, utilajelor si bunurilor mobile finantate prin leasing financiar, care fac obiectul contractelor de garantare, si de a anunta din oficiu organul fiscal competent cu privire la pretul de valorificare a bunurilor, pentru a participa la distribuirea preturilor, in functie de sumele ramase de recuperat din creantele bugetare. Sumele provenite din valorificare se vor distribui statului roman prin Ministerul Finantelor Publice si finantatorului, proportional cu participarea la riscuri a fiecarei parti, numai dupa deducerea cheltuielilor efectuate in cadrul procedurii de recuperare, conservare, evaluare si vanzare a activelor, cu exceptia TVA si a primelor de asigurare.

 

O.U.G. nr. 138/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 762/20.08.2020, cu intrare in vigoare de la publicare, insa este necesar ca Ministerul Finantelor Publice sa reglementeze normele metodologice de aplicare a programului „IMM Leasing de echipamente si utilaje”.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!