Ne exprimăm plăcerea de a vă invita să lecturați câteva referințe privind Legea nr. 196/2020 pentru modificarea și completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul National de Publicitate Mobiliara și pentru abrogarea Ordonanței Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor și efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanții Reale Mobiliare publicată în Monitorul Oficial al României, partea I nr. 822 în 08.09.2020 și intrată în vigoare la data de 11.09.2020.

Textul de lege a suferit modificări atât din punct de vedere al exprimării, adoptând o expunere mai elocventă a noțiunilor, fără a lăsa loc de interpretare asupra conținutului acestuia, cât și modificări substanțiale ale dispozițiilor legale, pe care urmează să le evidențiem în prezenta informare.

Legiuitorul a considerat necesară introducerea unei sancțiuni cu privire la imposibilitatea dobândirii calității de operator/agent și interzicerea efectuării înregistrării formularelor de aviz de înscriere în RNPM a persoanei care este parte în contractul/operațiunile asimilat(e) care stă/stau la baza înscrierii sau în avizul de înscriere stipulate în art. 2 alin. (1) din Legea 297/2018, precum și la interzicerea existenței înțelegerilor între operatori și agenți privitor la înregistrarea exclusivă și reciprocă în RNPM, fiind considerate practici anticoncurențiale, aspect prevăzut în același articol, alin. (2), sancțiunea constând în retragerea autorizării operatorului sau a acordului la împuternicire a agentului respectiv.

O importantă modificare se aduce și cuantumului taxelor obligatorii către Autoritatea de Supraveghere (Ministerul Justiției) privind următoarele aspecte:

  • Pentru obținerea de către operatori a autorizației sau a fiecărei reautorizări se achită o taxă de 2000 de lei;
  • La fiecare autorizare/reautorizare, operatorii achită o taxă în cuantum de 100 de lei pentru fiecare birou teritorial înființat de către operator sau deservit de un agent împuternicit de către acesta pentru a opera direct în Registru;
  • Pentru toate operațiunile de înregistrare a avizelor în RNPM cuantumul taxelor se modifică astfel:
  • Solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere achită o taxă de 40 lei pentru fiecare aviz de ipotecă iniţial.
  • Pentru celelalte avize de ipotecă se achită următoarele taxe:
  1. 30 lei pentru avizul modificator al avizului de ipotecă iniţial;
  2. 20 lei pentru avizul de nulitate al avizului de ipotecă iniţial;
  3. 20 lei pentru avizul de stingere a avizului de ipotecă iniţial;
  4. 30 lei pentru avizul de cesiune a creanţei ipotecare;
  5. 30 lei pentru avizul de reducere a ipotecii la o parte din bunurile afectate acesteia prin avizul de ipotecă iniţial sau de extindere a ipotecii asupra altor bunuri;
  6. 30 lei pentru avizul de prelungire a avizului de ipotecă iniţial;
  7. 30 lei pentru avizul de menţinere a ipotecii;
  8. 30 lei pentru avizul de executare a bunului ipotecat;
  9. 30 lei pentru avizul de preluare în contul creanţei;
  10. 60 lei pentru avizul de cesiune a ipotecii;
  11. 60 lei pentru avizul de schimbare a rangului ipotecilor;
  12. 40 lei pentru avizul de transformare.

 

  • Solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere achită o taxă de 80 lei pentru fiecare aviz de fiducie iniţial.
  • Pentru celelalte avize de fiducie se achită următoarele taxe:
  1. 60 lei pentru avizul de acceptare a fiduciei de către beneficiar;
  2. 60 lei pentru avizul modificator al avizului de fiducie iniţial;
  3. 60 lei pentru avizul de nulitate a avizului de fiducie iniţial;
  4. 60 lei pentru avizul de stingere a avizului de fiducie iniţial.

 

  • Solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere achită o taxă de 60 lei pentru fiecare aviz specific iniţial.
  • Pentru celelalte avize specifice se achită următoarele taxe:
  1. 40 lei pentru avizul modificator al avizului specific iniţial;
  2. 30 lei pentru avizul de prelungire a avizului specific iniţial;
  3. 30 lei pentru avizul de stingere a avizului specific iniţial;
  4. 30 lei pentru avizul de nulitate a avizului specific iniţial.

 

  • Solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere achită o taxă de 40 lei pentru fiecare aviz de ipotecă iniţial – creanţe securitizate.
  • Pentru celelalte avize de ipotecă – creanţe securitizate solicitanţii achită următoarele taxe:
  1. 30 lei pentru avizul modificator al avizului de ipotecă iniţial – creanţe securitizate;
  2. 30 lei pentru avizul de reducere a ipotecii – creanţe securitizate;
  3. 30 lei pentru avizul de extindere a ipotecii – creanţe securitizate;
  4. 20 lei pentru avizul de prelungire a avizului de ipotecă iniţial – creanţe securitizate;
  5. 20 lei pentru avizul de stingere a avizului de ipotecă iniţial – creanţe securitizate;
  6. 20 lei pentru avizul de nulitate a avizului de ipotecă iniţial – creanţe securitizate.

 

  • Solicitanţii serviciilor de înregistrare în Registru a avizelor de înscriere achită o taxă de 40 lei pentru fiecare aviz de ipotecă iniţial – obligaţiuni ipotecare.
  • Pentru celelalte avize de ipotecă – obligaţiuni ipotecare se achită următoarele taxe:

 

  1. 30 lei pentru avizul modificator al avizului de ipotecă iniţial – obligaţiuni ipotecare;
  2. 30 lei pentru avizul de reducere a ipotecii – obligaţiuni ipotecare;
  3. 30 lei pentru avizul de extindere a ipotecii – obligaţiuni ipotecare;
  4. 20 lei pentru avizul de prelungire a avizului de ipotecă iniţial – obligaţiuni ipotecare;
  5. 20 lei pentru avizul de stingere a avizului de ipotecă iniţial – obligaţiuni ipotecare;
  6. 20 lei pentru avizul de nulitate a avizului de ipotecă iniţial – obligaţiuni ipotecare.

Este foarte important de reținut faptul că aceste dispoziții privind modificarea cuantumului taxelor obligatorii intră în vigoare în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României, Partea I, a prezentei legi, adică la data de 06.11.2020.

De asemenea, considerăm o semnificativă modificare adusă art. 34, alin. (13) din Legea 297/2018, privind reactivarea avizului stins dintr-o eroare, care se poate face acum la sesizarea oricărei persoane interesate sau din oficiu, în termen de cel mult două zile lucrătoare de la data constatării. În acest sens, operatorul solicită Autorității de Supraveghere reactivarea avizului stins dintr-o eroare, pe baza unui formular de aviz de reactivare, explicând împrejurările în care s-a produs stingerea, iar aceasta din urmă este obligată să-și exprime acordul la reactivare în termen de 5 zile lucrătoare de la data solicitării.

În legătură cu abaterile disciplinare ale operatorilor autorizați, în cazul nerespectării unei obligații aflate în sarcina operatorilor, legiuitorul a modificat perioada suspendării autorizării și a dreptului de a efectua înscrieri în RNPM la o durată de la 10 zile la 6 luni, înainte de prezenta modificare fiind de la 15 zile la un an.

Legea nr. 196/2020 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 297/2018 privind Registrul Naţional de Publicitate Mobiliară şi pentru abrogarea Ordonanţei Guvernului nr. 89/2000 privind unele măsuri pentru autorizarea operatorilor şi efectuarea înscrierilor în Arhiva Electronică de Garanţii Reale Mobiliare, publicată în Monitorul Oficial, Partea I nr. 822 din 08 septembrie 2020, a intrat în vigoare la data de 11.09.2020.