I. Legea nr. 238/2020 pentru modificarea art. 28 alin. (2) din Legea contabilitatii nr. 82/1991

Actul normativ aduce importante modificari legislative, ce impacteaza asupra unui numar foarte mare de agenti economici.

Astfel, se elimina obligativitatea microintreprinderilor de depune raportari contabile semestriale.

Ministerul Finantelor Publice va putea stabili intocmirea si depunerea, la unitatile sale teritoriale, a situatiilor financiare sau a raportarilor contabile si la alte perioade decat anual, in cadrul unui exercitiu financiar, insa numai pentru persoanele care au realizat o cifra de afaceri mai mare decat echivalentul in lei a sumei de 1.000.000 euro la sfarsitul exercitiului financiar precedent.

Ca urmare a acestei modificari, Legea nr. 81/1991 se va republica, dandu-se textelor o noua numerotare.

Legea nr. 238/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1041/06.11.2020, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

II. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 192/2020 pentru modificarea si completarea Legii nr. 55/2020 privind unele masuri pentru prevenirea si combaterea efectelor pandemiei de Covid – 19, precum si pentru modificarea lit. a) din Legea nr. 81/2018 privind reglementarea activitatii de telemunca

Actul normativ stabileste noi masuri pentru organizarea, obligatorie, a muncii la domiciliu sau telemunca, pe intreaga perioada a starii de urgenta.

Acolo unde nu este posibila munca la domiciliu sau telemunca, toti angajatorii din sistemul public, dar si din cel privat, care au mai mult de 50 de salariati, vor trebui sa organizele programul de lucru astfel incat salariatii sa fie impartiti pe grupe, care sa inceapa si sa termine activitatea la diferenta de cel putin o ora.

Se instituie obligativitatea purtarii mastii de protectie sanitare, in toate spatiile, atat in cele inchise cat si in cele deschise, inclusiv in spatiile comerciale, in mijloacele de transport in comun si la locul de munca.

De asemenea, in activitatea de telemunca se prevede ca partile pot conveni utilizarea mijloacelor proprii ale telesalariatului, fara a se abroba obligativitatea angajatorului de a asigura mijloacele aferente tehnologiei informatiei si comunicatiilor si/sau ehipamentele de munca sigure necesare prestarii muncii.

OUG nr. 192/2020 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 1042/06.11.2020, cu intrare in vigoare de la publicare.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!