I. Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 62/2019 pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 34/2008 privind organizarea si functionarea Sistemului national unic pentru apeluri de urgenta si pentru completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice

Actul normativ a fost adoptat in vederea asigurarii accesului cetatenilor la serviciul de urgenta 112, la standarde ridicate de calitate, pe fondul necesitatii unei localizari cat mai exacte a celor care solicita ajutorul prin intermediul apelurilor de urgenta.

Incepand cu 1 ianuarie 2020, achizitionarea de cartele telefonice prepay de catre persoanele fizice se va putea realiza numai dupa ce furnizorul a colectat, prin intermediul unui formular fizic sau electronic, inclusiv prin mijloace electronice de comunicare la distanta, datele de identificare ale utilizatorului final al cartelei SIM. Utilizatorul va fi obligat sa predea furnizorului de servicii de telefonie destinate publicului o copie a cartii de identitate, in vederea verificarii corectitudinii acestor date.

In cazul utilizatorilor finali de cartele SIM care, la data de 31 decembrie 2019, beneficiaza de servicii de telefonie destinate publicului la puncte mobile, pentru care plata se face in avans, furnizorii vor trebui sa colecteze datele de identificare ale utilizatorilor finali, pana la data de 31 august 2020. Ulterior datei de 1 septembrie 2020, utilizatorii finali, care nu au pus la dispozitia furnizorilor de servicii datele lor de identificare, nu vor mai beneficia de furnizarea serviciilor de telefonie.

Furnizorii de servicii de comunicatii electronice destinate publice au obligatia de a pune la dispozitia administratorului sistemului integrat SNAU si de a actualiza, pana la data de 25 a fiecarei luni, in mod gratuit, bazele de date proprii ce contin numerele de telefon, precum si datele de identificare a utilizatorilor finali.

Se majoreaza cuantumul amenzii contraventionale pentru sanctionarea apelarii abuzive a numarului unic pentru apeluri de urgenta 112 sau transmiterea de mesaje abuzive la numarul 113 ori la numarul 114, amenda fiind cuprinsa intre 500 si 1000 lei. De asemenea, se sanctioneaza cu amenda cuprinsa intre 1500 lei si 5000 lei alertarea falsa a agentiilor specializate de interventie. Aceste prevederi vor intra in vigoare in termen de 30 de zile de la data publicarii actului normativ in Monitorul Oficial al Romaniei.

O.U.G. nr. 62/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 725/03.09.2019, cu intrare in vigoare de la publicare.

II. Proiect de lege referitor la majorarea capitalului social a firmelor decapitalizate

Potrivit unui proiect de lege, firmele vor fi obligate sa isi majoreze capitalul social, atunci cand activul net s-a diminuat la mai putin de jumatate din valoarea capitalului social.

De asemenea, cu caracter optional, vor putea fi convertite in actiuni datoriile inregistrate de societati, fata de actionarii sai.

Proiectul de lege poate fi consultat pe web-site-ul Senatului Romaniei, fiind in prezent supus dezbaterii.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!