I. Legea nr. 56/2019 pentru modificarea Legii educatiei nationale nr. 1/2011

Modificarile aduse Legii educatiei nr. 1/2011 sunt urmatoarele:

  • Invatamantul general obligatoriu cuprinde invatamantul primar, invatamantul gimnazial si primii 2 ani ai invatamantului secundar superior;
  • Invatamantul secundar superior si grupa mare din invatamantul prescolar vor deveni obligatorii cel mai tarziu in anul 2020;
  • Pana cel mai tarziu in anul 2023 va deveni obligatorie grupa mijlocie, iar cel mai tarziu pana in anul 2030 va deveni obligatorie grupa mica.
  • Frecventarea invatamantului obligatoriu poate inceta, la forma cu frecventa, la 18 ani.

Legea nr. 56/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 252/02.04.2019, cu intrare in vigoare de la publicare.

II. Hotararea Guvernului nr. 171/2019 privind stabilirea zilei de 30 aprilie 2019 ca zi libera

Personalul institutiilor si autoritatilor publice vor beneficia, la data de 30 aprilie 2019, de o zi libera. Pentru recuperarea acestei zile, programul institutiilor si autoritatilor publice se va prelungi corespunzator, pana la data de 31.05.2019.

Aceste prevederi nu se vor aplica in locurile de munca in care activitatea nu poate fi intrerupta datorita caracterului de productie sau specificului activitatii. De asemenea, aceste prevederi nu se vor aplica magistratilor si celorlalte categorii de personal din cadrul instantelor judecatoresti, implicate in solutionarea proceselor cu termen la data de 30.04.2019.

H.G. nr. 171/2019 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 249/01.04.2019, cu intrare in vigoare de la publicare.

III. Proiect de ordonanta de urgenta privind introducerea contributiei personale a asiguratului pentru beneficierea de servicii medicale private

Ministerul Sanatatii a propus dezbaterii un proiect de ordonanta de urgenta privind modificarea Legii nr. 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii. Modificarea vizeaza introducerea unei contributii personale a asiguratului, pentru a putea beneficia de servicii medicale in domeniul privat.

Aceasta contributie personala va reprezenta diferenta dintre tariful furnizorului privat de servicii medicale si suma de bani aferenta respectivului serviciu medical, decontata din Fondul national unic de asigurari de sanatate.

Sistemul va fi aplicat numai cu informarea prealabila a pacientului, de catre furnizorul de servicii medicale private, si cu acordul prealabil al pacientului.

Proiectul pus in dezbatere publica poate fi consultat pe web – site-ul Ministerului Sanatatii. Acesta nu este aplicabil in prezent, urmand a intra in vigoare numai daca va fi aprobat de catre Executiv si va fi publicat in Monitorul Oficial al Romaniei.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!