În data de 20 aprilie 2024, la Biblioteca Județeană „Mihai Eminescu” din Botoșani a avut loc un deosebit eveniment în cadrul căruia a fost lansat volumul enciclopedic „Omagiu poetului. Contribuții Botoșănene.”, un album-catalog al cărui autor este domnul Mihai C.V. Cornaci, consilier al Societății Numismatice Române din Botoșani și a cărui apariție a fost posibilă cu sprijinul doamnei Cristina Cornaci, fondator și director general al Avestis.
Opera reprezintă un adevărat tezaur, un puternic mesaj către alte generații „de a se întoarce la trecut pentru a-și afla viitorul”. (aut. Elena Condrei – din preambulul prezentei lucrări). Dragostea pentru cultura română, pentru poezie și artă în general, a determinat autorul să colecționeze în această antologie toate „dovezile” existenței geniului Mihai Eminescu, iar pe această cale să ajute cititorii să conștientizeze cu adevărat valoarea culturii românești.
Pasionată de poezie și moștenitoare a spiritului de colecționar, doamna Cristina Cornaci a avut o contribuție deosebită în lansarea antologiei botoșănene, dezvăluindu-și intențiile ce au stat la baza acestui proiect, spunând chiar dumneaei că prin acest omagiu „vrem să oferim cititorilor și iubitorilor de Eminescu un conținut de informații pe care ni le-am dorit cât mai aproape de adevăr, căci Eminescu nu doar c-a scris poezie. A fost însăși poezia.”
Este de lesne înțeles că mișcările tuturor celor care au contribuit la crearea volumului enciclopedic „Omagiu poetului. Contribuții Botoșănene.”, de a conserva istoria operei eminesciene dintr-o perioadă impresionantă cuprinsă între 1850-2022, este o binecuvântare la adresa poporului român, a generațiilor actuale și cu siguranță și a celor viitoare.
Proiectul este dovada vie a faptului că pasiunile și hobbi-urile în general sunt cele care ne fac deosebiți ca indivizi. Fiind desfășurate cu plăcere, rezultatele de pe urma lor nu doar că aduc împlinire sufleteasă, ci creează o puternică emoție care poate fi, la o adică, palpabilă. Citită.
Pentru opera enciclopedică dedicată lui Mihai Eminescu, intitulată „Omagiu poetului. Contribuții Botoșănene.” suntem recunoscători și felicităm pe această cale atât autorul, cât și întreaga comunitate botoșăneană în sufletul căreia curge, chiar și în prezent, versul eminescian.
0 Comments