Conform masurilor instituite prin Decretul nr. 195/2020 privind instituirea starii de urgenta pe teritoriul Romaniei, activitatea de executare silita continua numai in cazurile in care este posibila respectarea regulilor de disciplina sanitara stabilite prin hotararile Comitetului National privind Situatiile de Urgenta, in scopul ocrotirii drepturilor la viata si la integritate fizica ale participantilor la executarea silita.

In acest cotext, Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti a decis suspendarea evacuarilor silite, precum si actelor de executare silita directa, pe parcursul starii de urgenta.

Astfel, pe parcursul starii de urgenta, continua toate celelalte forme de executare, indirecte, din care enuneram poprirea veniturilor si conturilor bancare, executarile silite indreptate asupra bunurilor mobile si imobile ale debitorilor.

De asemenea, precizam ca starea de urgenta nu impacteaza asupra procedurilor executionale nou incepute, fiind in continuare solutionate cererile formulate de executorii judecatoresti de incuviintare a executarii silite, aspect ce a fost transat prin Hotararea Consiliului Superior al Magistraturii – Sectia de Judecatori – nr. 417/24.03.2020.

In materia executarii silite fiscale, insa, se suspenda sau nu incep masurile de executare silita prin poprire a creantelor bugetare, cu exceptia executarilor silite care se aplica pentru recuperarea creantelor bugetare stabilite prin hotarari judecatoresti pronuntate in materie penala. Masura suspendarii a fost instituita prin Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 29/2020 privind unele masuri economice si fiscal – bugetare. Astfel, s-a dispus ca suspendarea executarii silite prin poprire asupra sumelor urmaribile reprezentand venituri si disponibilitati banesti sa se aplice de catre institutiile de credit sau de tertii popriti, prin efectul legii, fara sa fie necesare formalitati din partea organelor fiscale.

Foarte important este ca suspendarea executarilor silite din materie fiscala dureaza pe tot parcursul starii de urgenta si continua pe o perioada de 30 de zile de la incetarea acestei stari.

In concluzie, masuri exceptionale au fost adoptate, atat de catre Presedintele Romaniei cat si de catre Guvernul Romaniei, pe parcursul starii de urgenta instituite la nivelul tarii noastre. In materie civila, continua formele de executare silita indirecta (popriri, executari mobiliare si imobilare) fiind suspendate toate formele de executare silita directa si evacuarile silite. In materie fiscala, toate masurile de executare prin poprire sunt suspendate, cu exceptia hotararilor judecatoresti pronuntate in materie penala,  masura suspendarii dainuind inca 30 de zile de la incetarea starii de urgenta.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!