Asistam in ultima perioada la debutul unei crize economice, cauzate atat de instabilitatea politica cu care Romania se confrunta, cat si de contextul international al raspandirii infectiilor respiratorii cauzate de virusul COVID-19.

Masurile adoptate in vederea prevenirii raspandirii acestui virus au condus la pierderi economice semnificative in multe domenii de activitate, dintre care mentionam turismul si transportul de persoane. Prin urmare, exista riscul ca unele companii sa se confrunte cu diminuarea resurselor financiare pe termen scurt si mediu, cu consecinta imposibilitatii de achitare la scadenta a obligatiilor financiare. De asemenea, exista riscul ca unele companii sa ia masuri de disponibilizare a personalului, luand amploare somajul.

Prin urmare, este recomandabila preintampinarea situatiilor de imposibilitate a achitarii la termen a ratelor de credit sau de leasing si de declansare a scadentei anticipate, respectiv de reziliere a contractelor, de catre institutiile financiare.

Atat companiile cat si persoanele fizice care se confrunta cu probleme financiare pot aborda din timp institutiile financiare in vederea reesalonarii ratelor de credit sau de leasing, astfel incat sa nu ajunga in situatia acumularii de rate restante. Asemenea masuri pot fi luate de la primele semne ale diminuarii disponibilitatilor financiare si nu este deloc recomandabil ca abea dupa acumularea de restante sa luam masuri pentru redresarea situatiei contractuale.

Contractele de credit si de leasing reprezinta titluri executorii, astfel incat institutiile financiare pot trece la executarea silita, dupa declansarea scadentei anticipate a creditului, respectiv a rezilierii contractului. Ori asemenea executari silite pot fi preintampinate, printr-un management adecvat a riscului de credit.

La randul lor, institutiile financiare pot ajuta clientii care se confrunta cu probleme financiare, daca au suficienta deschidere in salvarea derularii contractului, in beneficiul ambelor parti.

 

Înscriere newsletter

Abonați-vă la newsletter pentru a fi la curent cu toate noutățile Avestis.

Vă rugăm să așteptați...

Mulțumim pentru înscrierea la newsletter!