Suspendarea actiunilor judiciare, extrajudiciare sau a executarii silite

            Un efect deosebit de important al deschiderii procedurii insolventei, este cel prevazut la articolul 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2014, respectiv faptul ca de la data deschiderii procedurii insolventei se suspenda de drept toate actiunile judiciare, extrajudiciare sau masurile de executare silita pentru realizarea creantelor asupra averii debitorului, urmand ca valorificarea acestor drepturi sa fie facuta in cadrul dosarului de insolventa, prin depunerea cererilor de admitere a creantelor.

            Asadar, toate actiunile individuale, formulate anterior datei deschiderii procedurii insolventei, care au ca obiect realizarea creanteilor asupra debitorului sau bunurilor sale, sunt suspendate de drept la data inceperii procedurii. Cu toate acestea, suspendarea executarii individuale nu inseamna desfiintarea actelor de executare legal indeplinite inainte de deschiderea procedurii, ci oprirea cursului executarii in stadiul in care se afla.

            Efectul suspensiv al inceperii procedurii are rolul de a-i proteja pe creditori, avand in vedere faptul ca unul dintre caracterele procedurii insolventei este caracterul concursual. Procedura insolventei este o procedura colectiva, prin care se urmareste redresarea debitorului si plata pasivului sau lichidarea patrimoniului debitorului, prin procedura falimentului, in vederea satisfacerii creantelor debitorului. Avand in vedere acest scop al procedurii, de la data inceperii ei nu mai sunt posibile urmariri individuale, deoarece ele ar putea prejudicia interesele creditorilor.

            Pentru suspendarea actiunilor, nu este necesar ca incheierea de deschidere a procedurii sa fi devenit irevocabila, deoarece hotararile judecatorului sindic sunt executorii, conform art. 8 alin. 3 din Legea nr. 85/2014, apelul nefiind suspensiv de executare. In situatia desfiintarii incheiererii de deschidere a procedurii, actiunea ori executarea suspendate pot fi repuse pe rol, conform art. 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2014.

            O alta precizare ce se impune este aceea ca efectul suspensiv prevazut de art. 75 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 nu se aplica actiunilor si executarilor silite ce au alt obiect decat realizarea creantelor. In sens exemplificativ, mentionam actiunea in constatarea nulitatii unui act juridic, ce nu se suspenda ca efect al deschiderii procedurii, ori executarea silita directa prin care debitorul este obligat sa predea in natura un bun determinat.

Potrivit art. 76 din Legea nr. 85/2014, pentru a se asigura aplicabilitatea dispozitiilor privind suspendarea tuturor actiunilor judiciare si extrajudiciare pentru realizarea creantelor asupra debitorului si bunurilor sale, legiuitorul a considerat oportun ca hotararea de deschidere a procedurii sa fie comunicata instantelor judecatoresti in a caror jurisdictie isi are debitorul sediul declarat la registrul comertului, precum si bancilor la care acesta isi are deschise conturile. Ratiunea este aceea de a impune obligatia suspendarii actiunilor in curs, de catre instantele judecatoresti, ca efect al deschiderii procedurii insolventei, si, respectiv obligatia bancilor de a sista tranzactiile pe conturile debitorului, evitandu-se astfel diminuarea averii debitorului.

            De asemenea, in teza finala a acestui alineat, legiutorul a prevazut ca ”la data ramanerii definitive a hotararii de deschidere a procedurii, atat actiunea judiciara sau extrajudiciara, cat si executarile silite suspendate inceteaza”.

            Totusi, in practica, in ceea ce priveste executarea silita, majoritatea executorilor judecatoresti ignora aceasta prevedere si se limiteaza doar la suspendarea executarii silite, cand, de fapt, ar trebui sa o inceteze, incarcandu- si in mod artificial portofoliul de dosare.

            Totodata, in cadrul acestui articol exista si exceptii de la regula susmentionata, in sensul ca, nu sunt supuse suspendarii de drept, caile de atac promovate de debitor impotriva actiunilor unui/unor creditor/creditori, incepute inaintea deschiderii procedurii si nici actiunile civile din procesele penale indreptate impotriva debitorului si de asemenea actiunile judiciare indreptate impotriva codebitorilor si/sau a tertilor garanti.

            O importanta deosebita a acestor prevederi este data de posibilitatea invocarii acestor norme, in cazul contestatiilor la executare avand ca titlu executoriu bilete la ordin, cand avalistii invoca ca si aparare, faptul ca societatea emitenta se afla in insolventa si nu ar trebui sa fie ei executati atat timp cat creanta a fost inscrisa la masa credala.

            Mai mult decat atat, cea mai importanta exceptie, in opinia noastra, este cea prevazuta de alineatul 3 al acestui articol, care prevede ca, nu sunt supuse suspendarii de drept actiunile judiciare pentru determinarea existentei si/sau cuantumul unor creante asupra debitorului, nascute dupa data deschiderii procedurii, pentru astfel de actiuni putandu-se formula, pe parcursul perioadei de observatie si de reorganizare, cerere de plata ce va fi analizata de catre administratorul judiciar, fara ca aceste creante sa fie incluse in tabelul de creante.

            Importanta acestei exceptii, vine din faptul ca, in lumina acestor prevederi, creditorul care detine o creanta asupra unui angajat al debitoarei aflata in perioada de observatie sau in reorganizare, poate solicita validarea popririi, instantele trebuind sa judece o astfel de cerere, urmand ca in cazul unei solutii de validare a popririi, cererea privind plata creantei urmand a fi inaintata administratorului judiciar. Legiuitorul a prevazut si faptul ca impotriva masurii dispuse de administratorul judiciar se va putea formula contestatie.

            Totusi, in practica actuala a instantelor se poate vedea o lipsa de aprofundare a normelor privind procedura insolventei, acestea suspendand judecarea oricarei cereri privitoare la o debitoare insolventa, considerand probabil ca normele prevazute in Legea nr. 85/2014, trebuiesc cunoscute si aplicate doar de instantele specializate.

            Speram ca, prin aceasta analiza sa promovam aceste norme si sa determinam respectarea lor, contribuind astfel la o buna infaptuire a justitiei.

 

Florin Bogdan Cernea

Consilier Juridic

 

[mailerlite_form form_id=1]