Revista Legal Magazin şi Camera de Comerţ şi Industrie Bucureşti in parteneriat cu Avestis, au organizat şi anul acesta Ediţia a II-a a Conferinţei „Soluţii pentru recuperarea bunurilor şi a creanţelor”, cu tema „Soluţii eficiente de luptă împotriva corupţiei şi a fraudei”. Conferinţa a avut loc în Aula Carol I a Palatului Camerei de Comerţ şi Industrie Bucureşti, la data de 15.03.2018. Conferinţa s-a bucurat de o bogată audienţă din rândurile societăţilor comerciale ce activează în diverse domenii de activitate, a companiilor de leasing, a companiilor bancare, a societăţilor de asigurări dar şi din partea unor companii de recuperare de creanţe.
Vorbitorii au supus atenţiei diverse impedimente cu care mediul de afaceri se confruntă la recuperarea creanţelor, dar şi soluţiile eficiente identificate.
În cadrul conferinţei, prezentarea doamnei Cristina Cornaci, Directorul General al Avestis Internaţional SRL, societate specializată în recuperarea creanţelor şi a bunurilor, s-a axat pe aspectele specifice ale procedurii executarii silite, începând cu încuviinţarea executării silite, autorizarea pătrunderii şi contestaţiile la executare, cu evidenţierea aparărilor preponderente ale debitorilor. De asemenea, a efectuat o prezentare a jurisprudenţei române, evidenţiind modul neunitar în care aceasta se pronunţă, pe apărări similare. S-a aplecat cu preponderenţă asupra motivelor invocate de creditori, în cadrul contestaţiilor la executare, respectiv prescripţia dreptului de a cere executarea silită, perimarea executării silite, lipsa caracterului cert al creanţei şi clauzele abuzive în contractele dintre profesionişti şi consumatori. Această din urmă apărare a luat amploare în ultimii 3 ani, pe fondul unei puternice mediatizări a fenomenului clauzelor abuzive.
De asemenea, dna Cornaci a arătat că soluţionarea unei contestaţii la executare presupune un proces ce se poate desfăşura pe o perioadă de timp destul de îndelungată, fiind de preferat ca debitorii să îşi îndrepte resursele financiare spre achitarea creanţelor, beneficiind şi de concursul creditorilor în acest sens. Calea medierii este în totdeauna de preferat, deoarece asigură pentru creditori recuperarea creanţelor în timp scurt, fiind indicat ca aceştia să efectueze remiteri parţiale de datorie, dar să preîntâmpine litigii şi să asigure resursele financiare într-un timp redus.
In final, dna Cristina Cornaci a recomandat, pentru creditori, o mai mare atenţie în analiza situaţiei financiare a potentialilor clienţi, anterior perfectarii contractelor, iar din partea clienţilor o sporită responsabilitate financiară.
—
0 Comments